Toksöz Grup 2007 yılında biyolojik ilaç üretimine yönelik yatırımlarına başlamıştır. Arven İlaç, Türkiye’de biyobenzer ürün geliştirme konusunda deneyimli, yüksek lisans ve doktora derecesine sahip bilim insanları ve her geçen gün zenginleşen biyobenzer ürün geliştirme alt yapısı ve üretim kapasitesi ile toplum sağlığına hizmet etmek için çalışmalarını sürdürmektedir. Toksöz Grup bünyesinde faaliyet gösteren Arven İlaç’ın bu alandaki yatırımlarının başında gelen Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi’nde 28.000 metrekare kapalı alana sahip yüksek teknoloji ürünleri üretim tesisi 2017 yılı itibariyle faaliyet göstermeye başlamıştır.
Arven Kırklareli Fabrika
İstanbul Selimpaşa’da faaliyet gösteren Arven Ar-Ge tesisi 2017 yılında Ar-Ge merkezi statüsünü alarak proje geliştirme çalışmalarına ara vermeden devam etmektedir.Arven Ar-Ge Merkezinde ülkemizin yetiştirdiği bilim inşaları ve teknik uzmanlar çalışmaktadır. Ayrıca bu merkezde inhaler (solumun) ilaçları ile biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlara yönelik araştırma geliştirme faaliyetleri yapılmaktadır. İnhaler proje ekibi, temel olarak formülasyon geliştirme ve analitik karakterizasyon üzerine çalışmalar yapmaktadır. Biyoteknoloji proje grubunda yapılan araştırma geliştirme faaliyetleri ise temel olarak mikrobiyal üretim ile elde edilen ilaçlar ve memeli hücre kültürü kullanılarak elde edilen kompleks yapıdaki ilaçlar olmak üzere iki ana grupta toplanmıştır.
Arven Ar-Ge Merkezi - Selimpaşa
Kanser, otoimmün hastalıklar gibi konvansiyonel ilaçlarla tedavinin tam mümkün olmadığı durumlarda kullanılan biyolojik ilaçlar pahalı ilaçlardır. Gerek hastaya gerekse de sağlık sistemlerine ekonomik bir yük getirmektedirler. Bu yüzden tedavide bir alternatif oluşturabilecek biyobenzerlerinin ülkemizde üretilmesi önem kazanmaktadır. Pahalı biyolojik ilaçların biyobenzerlerinin otoritelerin istediği kalite seviyesinde üretilerek toplum sağlığına sunulması firmamızın en büyük hedefidir. Ülkemizde ilgili bölümlerden mezun olmuş (Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji, Biyomühendislik gibi) gençlerin bu hedef için istihdam edilmesi de ülkemiz için önemli bir kazançtır.
Biyobenzer geliştirme sürecinde Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa İlaç Kurumu ve ABD Gıda ve İlaç dairesi tarafından yayımlanan kılavuzlar takip edilmektedir. Bu kılavuzlar biyobenzer ürünün geçirmesi gereken gelişim sürecini göstermekte ve uluslararası platformda altın referans olarak kabul edilmektedirler. Arven İlaç için “ürün süreçtir yaklaşımı” ve bu süreç sırasında kalitenin önemi esastır. Arven İlaç, uluslararası kılavuzlarda tavsiye edilen yapısal ve fonksiyonel analizlerin çok büyük bir kısmını mevcut alt yapısı ve ilgili alandaki uzmanları ile yapmaktadır. Üretim yöntemlerinin ticari boyutlara ürün kalitesinden ödün verilmeden ulaştırılması da geliştirme sürecinin en kritik adımı olup Arven İlacın toplum sağlığı adına üstlendiği önemli bir görevidir.
%100 Türk sermayeli bir İlaç firması olan Arven İlaç, uzun soluklu bir Ar-Ge çalışmasının sonucu olarak geliştirdiği ilk Türk patentli kuru toz inhaler cihazı “Arvohaler®” ile ülkemiz ve Türk İlaç Sanayi açısından çok önemli ve gurur verici başarıya imza atmıştır.
Bunun yanı sıra Arven İlaç, biyoteknolojiye yaptığı yatırımları sonucunda, Türkiye’nin Yerli İlaç Sanayi tarafından geliştirilmiş ve üretilmiş ilk biyobenzer ürününü ruhsatlandırma başarısı göstermiştir.
"Geleceğin teknolojisini bugünden tasarlıyor, insan sağlığına geleceği sunuyor" mottosuyla yola çıkan Arven Kırklareli’nde yer alan yeni üretim tesisi ile önümüzdeki yıllarda solunum ürünlerinin yanı sıra biyoteknoloji ilaçları, onkoloji ve hormon tarzı spesifik ilaçlar da üretebilen bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürecektir.
www.arvenilac.com.tr